ایران در گزارشی 4صفحه‌ای که به ضمیمه نامه نمایندگی دائمی ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تقدیم معاون مدیرکل آژانس شده از افشای اطلاعات محرمانه هسته‌ای کشور در گزارش‌های مذکور انتقاد کرد.

گروه سیاسی مشرق - روزنامه‌های کشور، در لابه‌لای اخبار و مطالب تولیدی خود، به نکات، اخبار و مفاهیمی اشاره می‌کنند که انتخاب و بازنشر آنها می‌تواند مورد علاقه مخاطبان یک رسانه باشد. آنچه در ادامه می‌خوانید گزیده‌ای از مطالب امروز روزنامه‌های کشور به انتخاب خبرنگاران گروه سیاسی مشرق است.


***

مراجع هم جدیدالاسلام هستند؟!

وطن امروز نوشت: تحقیر و تضعیف دلسوزان مبانی اعتقادی و دینی جامعه رویه‌ای‌ است که این روزها در برخی اظهارات آقای هاشمی‌رفسنجانی مشاهده می‌شود. به گزارش «وطن امروز»، هاشمی‌رفسنجانی در یکی از اظهارات اخیر خود در جمع تعدادی از دانشجویان این بار کسانی که برخی نگرانی‌ها را نسبت به اصول اعتقادی جامعه بیان می‌کنند با عنوان جدیدالاسلام لقب داده است. رفسنجانی با بیان اینکه مبارزه با ماهواره در پشت‌بام‌ها جواب نداد و باید این موضوع را به عقل و تصور مردم موکول کرد، در ادامه گفته است جدیدالاسلام‌ها قدرت را برای خود می‌خواهند و زیاده‌خواهی می‌کنند. هاشمی گفت: «خب! کسانی که حسرت قدرت دارند، کسانی که دل از قدرت نمی‌کنند، کسانی که قدرت را برای خودشان ابدی و مادرزادی و ارث حساب می‌کنند، اینها تصورات دیگری هم می‌توانند بکنند. چقدر تلاش شد که نگذارند در کشور اینترنت باشد. چقدر ماهواره را از بالای پشت‌بام‌ها جمع کردند و من نمی‌دانم چه تاثیری کرد؟ نه‌تنها از آگاهی مردم چیزی کم نکرد بلکه بر آگاهی مردم افزود، خیلی از گره‌ها الان باز شده و یک فضای جدیدی به وجود آمده. دو، سه تا مانع هم دارد؛ یکی از موانع بزرگ، خارجی است که هنوز رضایت نمی‌دهد ما آنچه داریم بتوانیم برای خودمان نقد کنیم و استفاده بکنیم. یکی از موانع، داخلی است که فرصت‌طلب‌ها و آنهایی که جدیدالاسلام هستند نسبت به انقلاب زیاده‌خواهی می‌کنند و خب! آن انقلابیون اصلی که در موقعی که هیچکس امید نداشت که بشود رژیم شاه و آمریکا را بیرون کرد، فقط به خاطر اینکه وظیفه انجام بدهند می‌آمدند، میدان و زندان‌ها را پر کرده بودند. الان اکثر آنها را از میدان بیرون کرده‌اند».
از آن جهت که هاشمی‌رفسنجانی برخی دغدغه‌های موجود را به جدیدالاسلام‌ها نسبت داده است، «وطن امروز» با استفتا از دفتر تعدادی از مراجع عظام تقلید نظر ایشان را درباره استفاده از ماهواره جویا شده است. همچنین استفتای موجود از دیگر مراجع تقلید نیز در ادامه آمده است.
سوال «وطن امروز» از حضرات آیات عظام نوری‌همدانی، وحید خراسانی و شبیری‌زنجانی بدین شرح است: با عرض سلام بنده به عنوان یک جوان می‌خواستم بدانم استفاده از ماهواره و مشاهده برنامه‌های آن به لحاظ شرعی چه حکمی دارد؟
آیت‌الله نوری‌همدانی: خرید و فروش و نگهداری آن جایز نیست.
آیت‌الله شبیری‌زنجانی: اگر خوف وقوع در گناه یا ترتب مفسده‌ای دیگر در آن نباشد، فی‌حدنفسه اشکالی ندارد. اگر قانونی در این زمینه وجود دارد بنابر احتیاط رعایت شود.
آیت‌الله وحید خراسانی: اگر فایده حلال آن زیاد باشد که عرفا از آلات لهو به حساب نیاید خرید، فروش، نصب و راه‌اندازی آن جایز است ولی خرید و فروش یا نصب و راه‌اندازی‌ برای استفاده حرام آن به فتوا حرام می‌باشد و اگر فایده‌های حلال آن کم باشد به طوری که عرفا از آلات لهو به حساب می‌آید، خرید، فروش، نصب و راه‌اندازی آن جایز نیست و بنابر احتیاط واجب باید آن را از بین برد و لو به تغییر دادن هیات آن مثل اینکه آن را بشکنند.
در ادامه استفتا از دیگر مراجع عظام تقلید را در این باره مرور می‌کنیم:
سوال: آیا آنتن ماهواره جزو آلات لهو است؟ خرید و فروش و استفاده از آن چه حکمی دارد؟
آیت‌الله بهجت: با وجود فساد، استفاده از آن و خرید و فروش آن جایز نیست.
سوال: آیا خرید و نصب آنتن‌های ماهواره در منازل جایز است؟ و ثانیا استفاده افراد از برنامه چگونه است؟ و ثالثا آیا منع کودکان از دیدن برنامه‌ها، مجوز تهیه و نصب آنتن و استفاده بزرگ‌ترها (پدر و مادر) است یا خیر؟
آیت‌الله فاضل‌لنکرانی: اولا با توجه به آنچه مطلعین اظهار می‌دارند برنامه‌های ماهواره اکثرا موجب شیوع فحشا و منکر، بویژه در رابطه با نسل جوان است. لذا خرید و نصب آنتن‌های ماهواره‌ای جایز نیست. ثانیا صرف استفاده از برنامه‌ها اگر خارج از برنامه‌های فوق‌الذکر باشد و موجب انحراف اخلاقی یا اعتقادی و... نباشد، مانعی ندارد. ثالثا اگر استفاده بزرگ‌ترها در همان محدوده‌ای باشد که در جواب دوم ذکر شد مانعی ندارد ولی در عین حال عدم جواز خرید و نصب به قوت خود باقی است.
سوال: با توجه به اینکه امروز تعداد زیادی شبکه ماهواره‌ای برای تبلیغ دین مبین اسلام و مذهب تشیع در کنار صدها شبکه ماهواره‌ای خبری، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، ورزشی و... وجود دارد، داشتن ماهواره در منزل و استفاده از آن چه حکمی دارد؟
آیت‌الله مظاهری: جایز نیست.
سوال: استفاده از برنامه‌های ماهواره‌ای چگونه است؟ با اینکه برخی برنامه‌های خوب نیز دارد.
آیت‌الله مکارم‌شیرازی: استفاده از این برنامه جایز نیست و برنامه‌های ظاهرا خوب یا بی‌ضرر آن وسیله‌ای است برای سوق دادن به برنامه‌های فاسد بنابراین نباید مسلمانان از حیله‌های دشمنان اسلام برای نشر فساد در میان مسلمین غافل باشند.
همچنین آیت‌الله میرزاجواد تبریزی در پاسخ به استفتاء از ماهواره مرقوم کرده‌اند: چنانچه نگاه کردن آن باعث تهییج شهوت بر حرام یا ترویج فساد در جامعه باشد، جایز نیست و در غیر این صورت باید مراعات مقررات و قوانین شود.
به هر حال کاملا مشخص است مراجع عظام تقلید که براساس اظهارات آقای هاشمی جدیدالاسلام نیستند، نسبت به مسائلی مانند ماهواره مواضع مشخصی دارند که کاملا با مواضع آقای هاشمی متفاوت است. بنابراین دغدغه‌هایی از قبیل ماهواره تنها محدود به قشر خاصی نیست و یک موضوع فرهنگی بنیادین است.

گلایه فعال سیاسی اصلاح‌طلب از نقد اصلاح‌طلبان

آذر منصوری فعال سیاسی اصلاح طلب با نگارش یادداشتی در روزنامه آرمان به گلایه از نقد این روزهای اصلاح‌طلبان به اين جریان پرداخت: روزها در محافل رسانه‌اي، موضوع نقد يا آسيب‌شناسي اصلاحات و جريان اصلاح‌طلبي بيش از هر زمان ديگري به چشم مي‌خورد. از نقد عملكرد مجلس ششم گرفته تا رفتارشناسي اصلاح‌طلبان در بزنگاه‌هاي انتخاباتي و حضور 8 ساله درقوه مجريه. آنچه به عنوان نقطه تمركز تمامي اين نقدها مطرح مي‌شود نيز نقد دروني اصلاحات و تاكيد بيشتر بر نقد سلبي است. به اين مفهوم كه بيشترين تاكيد روي نقاط منفي و آن دسته از رفتارهاي اصلاح‌طلبان صورت مي‌گيرد كه از نگاه نقادان نبايد اصلاح‌طلبان به اين دسته از رفتارها مبادرت مي‌ورزيدند و بالطبع با اين رويكرد نقد ايجابي مورد عنايت كمتري واقع شده است.

در اينكه هر جريان سياسي نياز به نقد به معني عام و مفهوم خاص آن دارد، هيچ ترديدي وجود ندارد. در قبول اين واقعيت مسلم كه نقد و انتقاد موجب شناخت نقاط قوت و ضعف هر پديده يا جريان سياسي و در نتيجه زمينه‌ساز ارتقای آنها خواهد بود نيز هيچ شكي وجود ندارد. اما مهم‌تر از نقد، رعايت اصل يا اصول اوليه اين نقد است. نخستين اصل لازمه نقد، پرهيز از جانبداري و قضاوت‌هايي است كه ناشي از يكجانبه گرايي در داوري مي‌شود. بطور قطع اين داوري، داوري منصفانه‌اي نخواهد بود. اصل دوم درک موقعيت زماني و مكاني پديده يا جرياني است كه در معرض نقد قرار گرفته است. بدون در نظر گرفتن اين دو پارامتر نمي‌توان ادعاي واقع‌بيني نقد را داشت. به بيان ديگر اگر نقد از عينيت لازم برخوردار نباشد نمي‌توان ادعا كرد كه اين نقد موجب ارتقا يا اصلاح رفتار‌هاي گذشته، درك واقع‌بينانه حال و پيش‌بيني نزديك به واقعيت آينده خواهد شد. چنانچه در نقد به ابعاد بيروني و دروني و نقاط سلبي و ايجابي به عنوان مجموعه‌اي از پارامترهاي مورد ارزيابي توجهي نشود، نمي‌توان اميد داشت كه تاثير مثبتي در پديده يا جريان سياسي مورد نظر خواهد گذاشت.

طرفه آنكه چنين نقدي دستاويز و بهانه‌اي در اختيار مخالفان قرار مي‌دهد تا از اين محل رقيب يا رقباي خود را در معرض بيشترين هجمه‌ها قرار دهند. دليل طرح مقدمه فوق آن است كه به باور نگارنده نقدهايي كه اين روزها به جريان اصلاح‌طلبي مي‌شود در بردارنده همه پارامترهاي گفته شده نيست و گهگاه به نظر مي‌رسد نقادان نه تنها از جاده انصاف خارج شده‌اند، بلكه بهانه لازم را براي توجيه رفتارهاي حذفي مخالفين اين جريان سياسي به دست مي‌دهند كه چنين نقدي نه تنها موجب ارتقا و تقويت اين جريان سياسي نخواهد شد بلكه تهديدها و تحديدهایی را نيز عليه اين جريان سياسي خواهد داشت. اما براي نقد جريان اصلاح‌طلبي رعايت چند نكته ضروري است؛ اول اينكه اين جريان را بايد به عنوان يكي از جريان‌هاي سياسي موجود در كشور نگريست. به بيان روشن‌تر بر اساس مباني اين جريان سياسي، اصلاحات در پي اصلاح روندهاي نادرست، غيرقانوني و نامطلوبي است كه در ساختار حقيقي و حقوقي كشور وجود دارد. بدون ترديد اين اصلاح با بهره‌گيري از همه ظرفيت‌هاي موجود در قانون اساسي خواهد بود.

بنابراين قاعده هرگونه رفتارها و گفتمان خارج از اين چارچوب نه تنها پيوندي با اين جريان سياسي نخواهد داشت، بلكه ناقض مباني اصلاح‌طلبي خواهد بود. در صورت رعايت اين روش نه تنها حدود و ثغور اين جريان با جريان‌هاي كه به شكلي مغرضانه خود را به اصلاحات پيوند مي‌زنند، روشن خواهد شد، بلكه بهانه را براي برچسب زدن به اصلاح‌طلبان، از مخالفين اين جريان نيز خواهد گرفت. دوم، پرداختن به نقد بيروني اين جريان است كه بايد بر نقد دروني ارجحيت داده شود. پرداختن به شرايط و موقعيتي كه اصلاح‌طلبان در آن قرار داشته‌اند؛ از جمله مسایلی که سر راه اين جريان قرار داشته است. به نظر مي‌آيد پاره‌اي از نقدها از اين ويژگي مهم برخوردار نيست. سوم، در نقد دروني چنانچه بر نكات ايجابي توجهي نشود و نقد سلبي صرف مورد تاكيد قرار گيرد، بهانه به دست مخالفين داخلي و خارجي اين جريان سياسي خواهد داد تا بر تخريب‌هاي خود بيفزايند. مقدم بر نقد سلبي نقد ايجابي است. ديدن نقاط ضعف و قوت در نقد همه‌جانبه است كه زمينه تقويت جريان اصلاح‌طلبي را فراهم خواهد نمود. دست آخر اينكه لازمه پويايي و ادامه حيات هر جريان سياسي نقد است و تجربه مكرر تاريخ نيز گوياي اين واقعيت است كه آنها كه نقد منتقدين را برنتافته‌اند، در سرازيري انحطاط قرار گرفته‌اند.

لغو بي سر و صداي مصوبه مهم زيست محيطي

روزنامه خراسان نوشت: در حالي که بر اساس ابلاغيه مسئولان اجرايي، مقرر شده بود با توجه به ضرورتهاي موجود نظير کاهش مصرف سوخت و آلاينده هاي زيست محيطي، ارتقاي سطح خدمات و افزايش ايمني سفر در حمل و نقل برون شهري، از تردد خودروهاي عمومي فرسوده مانند کاميون هاي با عمر 45 سال در سراسر کشور از ابتداي خردادماه جلوگيري شود، شنيده شده بر اساس بررسي هاي کارشناسان يک نهاد نظارتي، اين طرح به علت در نظر گرفته نشدن برخي شاخصه هاي مهم، تا اطلاع ثانوي لغو شده است.

حمایت‌ از تروریست‌های داعش آخرین خوش‌خدمتی رئیس نهضت آزادی

روزنامه کیهان نوشت: رئیس گروهک نهضت آزادی گفت نئوکان‌ها و صهیونیست‌ها در آمریکا آن‌قدر قوی هستند که نمی‌گذاشتند بوش مسائل را با ایران حل کند اما آقای اوباما می‌خواهد که مسئله را حل کند!

ابراهیم یزدی در مصاحبه با روزنامه اجاره‌ای آرمان گفت: اگر ایران به جای روسیه قرارداد نیروگاه هسته‌ای را به یک کشور اروپایی واگذار می‌کرد تاکنون شاید راه هم افتاده بود، ولی روس‌ها اینگونه نیستند.

وی آنگاه با بیان اینکه تابوی مذاکره با آمریکا شکسته شد، می‌گوید: الان در وقایع عراق یک فرصت مناسب تاریخی به وجود آمده است که ایران و آمریکا مسائلشان را با هم حل کنند یعنی الان حادثه‌ای در عراق رخ داده است که یک همسویی میان ایران و آمریکا به‌وجود آمده است کم و بیش شبیه به افغانستان در زمان حکومت طالبان. در افغانستان دولت ایران نقش کلیدی در سقوط طالبان داشت... دولت بوش با دولت اوباما فرق دارد. بوش از ابتدا نمی‌خواست با ایران مشکلاتش را حل کند.

یزدی ادامه داد: دولت بوش نمی‌خواست با ایران آشتی کند. نئوکان‌ها و صهیونیست‌ها در آمریکا آنقدر قوی هستند که نمی‌گذاشتند. بوش پسر هم آنقدر به صهیونیست‌ها بدهکار بود که او هم نمی‌خواست. ولی الان چنین نیست. آقای اوباما می‌خواهد که مسئله را حل کند.

او در ادامه نسخه آمریکایی- سعودی برای عراق را تأیید کرده و با عبور از دموکراسی می‌گوید: در عراق 65 درصد جمعیت شیعه است. اما اقلیت سنی 80-70 سال، از 1930 در عراق حاکم بوده و قدرت و ریشه دارد. دولت عراق نمی‌تواند مطلق‌گرا و مطلق‌خواه باشد. لاجرم باید رهبران سنی را به بازی می‌گرفت. اما نکرد و برعکس عمل کرد. این یک اشتباه راهبردی بزرگی بود. درست است که در یک بازی دموکراسی رأی اکثریت معتبر است اما رهبران شیعه در عراق باید بدانند که کشورهای عربی همسایه عراق اکثرا سنی مذهب هستند. این دولت‌ها تحمل یک دولت شیعه دیگری را در منطقه ندارند(!) کما اینکه حاضر نیستند به هیچ قیمتی یک نظام دموکراتیک در بحرین، که اکثریت جمعیت آن شیعه است پیروز شود و یک دولت شیعه سوم در منطقه به‌وجود آید.

رئیس گروهک نهضت آزادی- که حضرت امام درباره آنان فرمود اگر سر کار می‌ماندند اسلام و ایران سیلی‌ای می‌خورد که تا قرن‌ها سر بلند نمی‌کرد- تعمدا درباره چند موضوع مهم تغافل کرده یا خلاف حقیقت سخن گفته است.
1-
تحریم‌های فلج‌کننده به عنوان نهایت دشمنی با یک ملت، محصول دوره اوباماست نه بوش. در همین یک سال اخیر که به ادعای یزدی تابوی مذاکره شکسته، آمریکایی‌ها 14 بار ملت ایران را به گزینه نظامی روی میز تهدید کرده‌اند، بر گستره تحریم‌ها افزوده‌اند، در مقابل ویزای سفیر ویژه رئیس‌جمهور برای نمایندگی ایران در سازمان ملل کارشکنی کرده‌اند و معاون وزیر خارجه آمریکا ژن ایرانی‌ها را فریبکاری دانسته است.
2-
دولت اوباما نوکرترین دولت‌های آمریکا در قبال رژیم صهیونیستی است. حتماً رئیس‌گروهک نهضت آزادی می‌داند که چند روز پیش شیمون‌پرز با هافینگتون پست و شبکه 10 تلویزیون اسرائیل مصاحبه کرد و تأکید نمود «اوباما بیشترین کاری را که یک رئیس‌جمهور آمریکا برای اسرائیل می‌تواند، انجام داده است... می‌توان به او در مذاکرات هسته‌ای با ایران اعتماد کرد. او در طول دوره خدمت خود بی‌وقفه از منافع اسرائیل در خاورمیانه و به ویژه در مقابل ایران حمایت کرده است. هیچ یک از رؤسای جمهور سابق آمریکا به اندازه اوباما برای دفاع از اسرائیل قدم برنداشت. ما چه خواسته‌ای از رئیس‌جمهور آمریکا داریم که اجابت نکرده باشد؟ روابط اسرائیل با آمریکا هرگز بهتر از حالا نبوده است».
3-
این ادعا که «اگر قرارداد نیروگاه هسته‌‌ای به یک کشور اروپایی واگذار می‌شد، تاکنون راه افتاده بود» خلاف واقع است. طرف قرارداد اولیه در ساخت نیروگاه بوشهر، آلمانی‌ها بودند که نقض تعهد کردند. همچنین ایران مالک 10درصد سهام شرکت یوردیف فرانسه در زمینه غنی‌سازی و فعالیت‌های هسته‌ای است اما فرانسه سود سهام کشورمان را بازپس نمی‌دهد. غربی‌ها همچنین در ماجرای نیاز ایران به سوخت 20 درصد راکتور تهران حاضر نشدند این سوخت را به ما بفروشند.
4-
ما منافع مشترکی با آمریکا در عراق نداریم. اولاً به این اعتبار که حمایت‌ دولت اصلاحات از اشغالگران افغانستان، عملاً به ضرر کشورمان و موجب تهدید امنیت ملی شد. ثانیاً ما در عراق از دولت قانونی و منتخب حمایت می‌کنیم و آمریکا درصدد براندازی همین دولت است. ما از ثبات و امنیت عراق در برابر تروریست‌ها پشتیبانی می‌کنیم و آمریکا تروریست‌ها و ناامنی‌های ایجاد شده از سوی آنها را ابزار فشار بر ایران و دولت عراق می‌داند و بنابراین حامی گروه‌های تروریستی در عراق و سوریه است، هرچند که در لفظ از تروریسم انتقاد می‌کند. به همین دلیل نیز آمریکا درست مطابق ادبیات آقای یزدی، به جای تخطئه تروریست‌های داعش به تخطئه دولت منتخب عراق پرداخت و مدعی شد وضعیت فعلی به خاطر نادیده گرفتن حقوق سنی‌ها و کردها پیش آمده و باید فراتر از انتخابات و دموکراسی، دولت نجات ملی فراگیر تأسیس شود! این ادبیات، وارونه نوشتن صورت مسئله تروریسم در عراق است.
5-
آیا آقای یزدی مستخدم آل سعود است که می‌گوید چون برخی دولت‌های سنی منطقه (بخوانید وهابی، مرتجع و سازشکار نسبت به آمریکا و رژیم صهیونیستی) با دولت شیعی در عراق مخالفند، بنابراین باید بازی دموکراسی و قانون و انتخابات را در عراق به هم زد؟! آیا به زعم آقای یزدی باید به تروریست‌های داعشی کرسی و منصب سپرد و مثلاً بنی‌صدرهایی در عراق روی کار بیایند که مستظهر به گروهک‌هایی شبیه سازمان منافقین و نهضت آزادی هستند؟! ثم ماذا؟! آیا آنگاه نباید دور تصاعدی تروریسم و خشونت و آشوب خیابانی و باج‌خواهی در قبال دولت منتخب را شاهد بود؟
تازه‌ترین مصاحبه یزدی در توجیه مشی دولت آمریکا بار دیگر ثابت می‌کند که چرا آمریکایی‌های جنایتکار و حامی استبداد و جنایت‌های رژیم پهلوی، امثال او را به عنوان دوستان و رابطین خوب خود در ایران دسته‌بندی می‌کردند و چرا حضرت امام(ره) آنها را «طرفدار وابستگی کشور به آمریکا» و «گروهی که ضرر آنها از ضرر گروهک‌های دیگر حتی منافقین این فرزندان عزیز مهندس بازرگان بیشتر و بالاتر است»، خواندند؟
6-
گروهک نهضت آزادی برخلاف ژست انتقادی امروز نسبت به بوش، طرفدار مذاکره و سازش با دولت آمریکا در دوره ریاست بوش بود و آن زمان انتقادی از مواضع نومحافظه‌کاران نمی‌کرد.

هاشمی ائتلاف با خاتمی و ناطق را تکذیب کرد

روزنامه اعتماد نوشت: آيت‌الله هاشمي مي‌گويد هيچ صحبتي درباره انتخابات مجلس با ناطق نوري نداشته‌ام. روزنامه جمهوري اسلامي نوشت؛ آيت‌الله هاشمي‌رفسنجاني، اخبار منتشر شده در بعضي رسانه‌ها مبني بر تشكيل جلسه با آقايان سيدمحمد خاتمي و ناطق نوري براي انتخابات مجلس دهم را تكذيب كرد. رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام به روزنامه جمهوري اسلامي گفت چند ماه است كه آقاي خاتمي را نديده‌ام و با آقاي ناطق نوري هم درباره انتخابات مجلس آينده هيچ جلسه يا صحبتي نداشتم.

درخواست تحقیق فوری درباره درز اطلاعات محرمانه از آژانس

روزنامه آرمان نوشت: ایران در گزارشی 4صفحه‌ای که به ضمیمه نامه نمایندگی دائمی ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تقدیم معاون مدیرکل آژانس شده، ضمن پاسخگویی به برخی از بندهای گزارش آخر مدیرکل آژانس در مورد اجرای پادمان در ایران، از افشای اطلاعات محرمانه هسته‌ای کشور در گزارش‌های مذکور انتقاد کرد و تحقیقات سریع آژانس در رابطه با درز اطلاعات در داخل دبیرخانه آژانس به رسانه‌ها و آژانس‌های خبری غرب را درخواست کرد. دکتر کمالوندی با اعلام اینکه تدوین این یادداشت‌های توضیحی حق همه کشورها و رویه‌ای معمول در قبال گزارش‌ها و تصمیمات شورای حکام است، هدف از این اقدام را گوشزد کردن ملاحظات حقوقی ایران به آژانس جهت توجه به آنها در گزارش‌های بعدی مدیرکل شمرده است. در این یادداشت توضیحی، ضمن تأکید بر دیدگاه‌های اصولی ایران که در گذشته نیز در مورد گزارش‌های آژانس ارائه شده و همچنان انتظار تصحیح رفتار آژانس در نوع موضع گیری‌ها و رویکردها و همچنین روش‌های کاری بر اساس آیین کار و اساسنامه آژانس به خودی خود باقی است، نکته بسیار مهمی را مورد تأکید قرار داده و آن، لزوم جدی‌تر بودن آژانس در زمینه «حفاظت از اطلاعات محرمانه هسته‌ای ایران» است، امری که قرائن و شواهد محکمی دال بر عدول آژانس در این زمینه وجود دارد. در این خصوص، افشای اسامی و مشخصات دانشمندان هسته‌ای ایران که اقدام و عملیات نهادهای جاسوسی بازیگران ضدایرانی را در چند مورد به‌دنبال داشت، به‌صورت دقیق به همین رویه غیرقانونی و مسئولیت‌آور آژانس (حتی اقدامات مختلف عناصر داخل دبیرخانه آژانس) مربوط می‌شود. دسترسی منابع خبری و رسانه‌ای غرب به اطلاعات حساس صنعت هسته‌ای ایران یعنی اطلاعاتی که ایران در اجرای تعهدات پادمانی یا ایفای همکاری‌های داوطلبانه ناشی از توافق‌های دوجانبه در اختیار آژانس و بازرسان آن قرار داده است، شاهدی آشکار بر درز اطلاعات محرمانه هسته‌ای ایران از ساختارهای مرتبط با پادمان در آژانس است. از این رو، ایران با اشاره به همین نکته که منابع خبری غربی اطلاعات محرمانه هسته‌ای ایران را منتشر نموده و منبع این اطلاعات را عوامل نزدیک به آژانس معرفی می‌کنند، از آژانس به‌صورت مؤکد درخواست کرده تا مراتب را مورد تحقیقات دقیق و فوری قرار دهد. به‌عقیده ایران، با وجود تعهدات آژانس به حفاظت از اطلاعات محرمانه دولت‌های عضو (مواد 7 اساسنامه و 5 موافقتنامه پادمان) و با اینکه بارها ایران اطلاعات ارائه شده به آژانس را محرمانه اعلام کرده است، اما بازهم آژانس اطلاعات فنی تفصیلی و محرمانه مذکور را در قالب گزارش‌های خود افشا نموده است. ایران در یادداشت فوق تأکید کرده: «آژانس باید متوجه باشد که در این توافق، تعهد کرده که نگرانی‌های امنیتی ایران را مدنظر قرار خواهد داد، اما مایه نگرانی است که برخی تشکیلات غیردولتی و آژانس‌های جدید خبری، برخی از اطلاعات محرمانه ایران را به‌صورت گسترده و به‌نقل از مقامات ارشد نزدیک به آژانس، منتشر می‌کنند، از آژانس درخواست می‌شود که این موضوع را مورد بررسی فوری قرار دهد».یک جنبه دیگر از افشای اطلاعات محرمانه هسته‌ای ایران، شیوه گزارش‌دهی مدیرکل آژانس است. درج اطلاعات بسیار جزئی و تفصیلی در زمینه صنایع هسته‌ای ایران و اقدامات آنها نیز از زمینه‌هایی است که هیچ‌گاه خوشایند ایران نبوده و بارها انتقاد در این زمینه را در یادداشت‌های توضیحی و نامه‌های نمایندگی دائم ایران در آژانس گنجانده است. این موضوع، یکی از نکاتی است که در بیانیه‌های جنبش عدم‌تعهد که در خصوص همین گزارش‌ها تدوین شده نیز به‌صورت دقیق مورد انتقاد قرار گرفته. با این حال، تا کنون همین رویه آژانس ادامه داشته.شایان ذکر است که این درخواست ایران، در چارچوب روال عادی پاسخگویی به گزارش‌های آژانس و در فراسوی شرایط و زمینه‌های ناظر بر مذاکرات هسته‌ای میان ایران و گروه 1+5 تنظیم شده اما با خطوط راهبردی ایران در قبال حل مسالمت‌آمیز مسئله هسته‌ای ارتباط عمیق دارد؛ خطوطی که مخاطب بخشی از آنها را آژانس و طرزکار آن تشکیل می‌دهد.

جنتی: گفتمان اعتدال از هاشمی شروع شد

اعتماد نوشت: علی جنتي وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در همايش «دل آراميم» اظهار كرد: يكي از مشكلات دولت، حاشيه‌سازي‌ها نسبت به آن به‌خصوص در حوزه فرهنگ است. در حوزه اقتصاد و سياست خارجي همه خود را صاحب‌نظر نمي‌دانند اما در حوزه فرهنگ همه اظهارنظر مي‌كنند. وي گفت: راجع به هر مساله حوزه فرهنگي حاشيه مي‌سازند. مثلا خانم ليلا حاتمي كه به عنوان يك داور به يك جشنواره بين‌المللي دعوت مي‌شود و با يك پوشش مناسب در آنجا حضور مي‌يابد، به ناگاه يك مرد 84 ساله با او روبوسي مي‌كند و آن وقت از من مي‌پرسند چرا اينها روبوسي كرده‌اند. از يك مساله كوچك يك حاشيه بزرگ مي‌سازند.

وی همچنین در حاشیه این همایش در پاسخ به پرسش خبرنگاري درباره اينكه «مكتب اعتدال آيا از نياوران آغاز شده است؟» گفت: از آنجا آغاز نشده است. جنتي در واكنش به پرسش ديگري از سوي خبرنگار صدا و سيما نيز گفت: شما كه نمي‌خواهيد پخش كنيد براي چه مصاحبه مي‌گيريد. وزير فرهنگ و ارشاد در ادامه در پاسخ به پرسش قبلي درباره «نقطه آغاز اعتدال»، گفت: اعتدال از امروز آغاز نشده و از سال 68 آغاز شده است كه آقاي هاشمي‌رفسنجاني رييس‌جمهور بود و ايشان بدون اينكه رسما اعلام كنند گفتند ما نه به چپ و نه به راست وابسته نيستيم و راه ميانه‌يي مي‌رويم به دور از افراط و تفريط؛ و درواقع بنيانگذار اعتدال ايشان بوده است. جنتي در پاسخ به اينكه «آيا دولت روحاني ادامه دولت هاشمي‌رفسنجاني است؟»، گفت: نمي‌شود اين‌طور گفت اما از نظر فكري به همديگر نزديكند.




نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • حبیب ۱۳:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۴
    0 0
    عجب اوضاع غراش میشیه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس